Fajter

Ekonomija

Европска комесарка: Преузимање "Железаре Смедерево" мора да буде у складу са законима ЕУ

Autor: Фајтер/Агенције од 12. 05. 2017.

Европску комисију не интересује ко је купио "Железару Смедерево" нити има ишта против било ког инвеститора из Кине, већ жели да види да је процес преузимања челичане транспарентан, отворен и у складу са европском регулативом, изјавила је  европска комесарка за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво, мала и средња предузећа Елжбијета Бјенковска.

На питање како ЕК гледа на чињеницу да је кинески "Хестил" преузео "Железару Смедерево". Бјенковска је казала, поводом истраге о дампингу, да ЕК није изрекла Србији провизорне мере, да истрага још траје, али да би привремене царинске мере већ биле уведене да је ствар озбиљна.

"Истрага још траје, али да је ствар озбиљна привремене царинске мере већ би биле уведене. За сада санкција није било, што је добра вест за вас. Веома смо осетљиви на сваки сигнал продаје челика испод цене. Србија на европском тржишту није толико присутна као Кина, која је реална претња европским компанијама", рекла је Бјенковска. Према њеним речима, то је проблем и опасност за аутомобилску индустрију, која се наслања и зависи од производње челика.

"Желимо фер трговину и једнаке услове за све. О истрази коју води ЕК било је речи и на састанку са премијером Алексндром Вучићем", рекла је европска комесарка.

Говорећи о предностима српског тржишта у односу на регион, она је рекла да је радна снага у Србији јефтина али да то није главни разлог зашто би неки инвеститор требало да уложи новац у Србију и купује српске производе.

"Важније је да кадрови буду квалитетни и стручни. Не би требало да рачунате на јефтину радну снагу, јер ће у супротном квалитетна радна снага одлазити из земље како би била боље плаћена у иностранству. То се догодило Пољској пре неколико година. Знам да је Србија земља паметних и квалитетних кадрова", рекла је Бјенковска.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti