Fajter

Ekonomija

ЕПС зимус увезао струју за 42 милиона евра

Autor: Фајтер/Агенције од 25. 04. 2017.

У првом тромесечју ове године јавно предузеће "Електропривреда Србије" увезло је 848 милиона киловат-сати електричне енергије и за то платила 42 милиона евра. Највећа количина струје купљена је у јануару.

У јануару је купљено око 541 милион киловат-сати, за шта је издвојено 29 милиона евра, кажу у ЕПС одговарајући на питање "Политике" колико је струје увезено од почетка године. Како наводи тај лист, званична статистика је у прва два месеца регистровала пад производње од око 9,8 одсто.

Говорећи о томе по којој је цени ЕПС плаћао увезене киловате, из тог предузећа наводе да је у првом кварталу просечна цена куповине електричне енергије била 46, 64 евра по мегават сату.

У јануару су увезени киловати били скупљи и ЕПС их је плаћао по цени од 53,9 евра по мегават часу, наводи "Политика" додајући да из тог предузећа истичу да је у то време на мађарској берзи електрична енергија коштала 81,25 евра.

Из ЕПС тврде да се произвођња угља и електричне енергије одвија стабилно и у складу са планом. Како објашњавају, на нешто мању производњу утицао је искључиво дуготрајни ледени талас током јануара који је отежавао довоз угља са колубарских копова у обреновачке термоелектране.

У ЕПС истичу да се за прва два месеца ове године на коповима "Колубаре" и "Костолаца" произведено скоро седам милиона тона угља, што је у потпуности у складу са планираним количинама.

Када је реч о финансијским показатељима, прелиминарни финансијски резултат ЕПС за 2016. годину, пре књижења имовине, је добит од 17,3 милијарде динара, што је резултат предузетих мера финансијске консолидације, наводи београдски лист.

Из те компаније објашњавају да су уштедама у 2016. години допринели повећавање ефикасности и боља организација, а наводе и да су током 2016. године у државну касу уплатили 87,4 милијарде динара по разним основама, што је 8,5 одсто укупних прихода буџета.

"Само на разлици између увоза и извоза електричне енергије ЕПС је остварио добит од 64,5 милиона евра, проценат наплате је све бољи", истичу у ЕПС. Како додају, у 2016, години забележен је проценат наплате од 95,2 одсто.

Губици електричне енергије, тврде, смањени су са 14,02 одсто из 2015. године на 12,4 одсто у 2016. години и остварено је додатних 836 милиона уштеде у односу на план.

Председник Надзорног одбора "Електропривреде Србије" Бранко Ковачевић каже да ће ЕПС недостајати струје све док не заврши градњу новог блока у "Костолцу" од 350 мегавата који гради са Кинезима. Ковачевић додаје и да је у наредне три године планирано да ово јавно предузеће напусти 4.800 радника.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti