Fajter

Ekonomija

ДА БАБА ИМА... Познати светски бизнисмен упоредио Србију са земљом благостања; "Да није било ратова, Србија би била Швајцарска"

Autor: Фајтер / Курир.рс / од 23.02.2018.

Србија је прилично налик Швајцарској, имају приближан број становника, немају нафту, па, ми генеришемо богатство науком и предузетништвом, а и Србија ће урадити исто, каже Ролф Добели.

Следеће године ћемо почети са организовањем скупа Ворлд мајндс (World Minds) у Београду, изјавио је бизнисмен, аутор неколико књига и оснивач ове швајцарске организације, Ролф Добели, који је оценио да је Србија забележила добар напредак и да ради добар посао.

"Имали смо састанак са премијерком која је била једна од особа која је веома утицала на то да дођемо у Београд, а и господин Вучић је такође то иницирао. Желели бисмо да доведемо што више људи из наше оригиналне заједнице на Ворлд Мајндс у Београду", казао је он за лист током боравка у Београду.

Србија је прилично налик Швајцарској, имају приближан број становника, немају нафту, па, ми генеришемо богатство науком и предузетништвом, а и Србија ће урадити исто, каже Ролф Добели.

На питање како Србија да спречи одлив мозгова, он каже да Србија треба да нађе начин да се поново повеже са тим људима.

"И Ворлд Мајндс може да помогне у томе. Београд има регионални утицај и водећи је центар за науку у региону. Србија треба да постане магнет, њени научници одлазе у иностранство и то треба да раде, али Србија треба да нађе начин да их привуче назад. То је дуготрајан пројекат, али то мора а се деси", каже Добели.

Одговарајући на питање како Србија може да привуче инвестиције и поправи свој имиџ у свету, он каже да ће то доћи с временом.

"Али мислим да ће стварно помоћи интеграција у ЕУ. Чим се то деси, много инвестиција ће стићи у земљу. Мислим да ће проћи још неколико година, али сте направили добар напредак. У међувремену, помаже вам што радите на дигитализацији, смањењу бирократије, стимулисању предузетништва, градите технопаркове...мислим да Србија ради добар посао, а сада смо и ми мали део тога", наводи он.

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti