Fajter

Društvo

У гимназијама од ове године и смер за рачунарство и инфроматику

Autor: Фајтери/Агенције од 03. 05. 2017.

Помоћник министра просвете за средње образовање Александар Пајић изјавио је да је план уписа у средње школе у Србији завршен и да ће бити објављен ових дана, а ове године ће се у понуди наћи четири нова образовна профила и то по дуалном моделу образовања.

"Списак свих школа с понудом образовних профила и бројем предвиђених места прво ће ђацима бити доступан у електронској форми - на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја и моћи ће бесплатно да се преузме. Затим ће се наћи и у продаји као део "Конкурса за упис у средњу школу2017/18" у штампаном издању "Просветног прегледа", најавио је Пајић у разговору за "Политику".

Председник Комисије за упис у средње школе је казао да у четири нова образовна профила, који ће се по први пут наћи у понуди средњих школа по дуалном моделу образовања, спадају: техничар за логостику и шпедицију, оператер за прераду метала, механичар моторних возила и електротехничар за обновљиве изворе енергије.

"Од нових смерова које сада уводимо трогодишњи су техничар за логистику и шпедицију , оператер за прераду метала и механичар моторних возила. Четири године траје образовање будућих електротехничара за обновљиве изворе енергије", навео је Пајић.

Он је објаснио да ће "ови образовни профили бити уведени у машинским, техничким и електротехничким школама које су у сарадњи с привредом за њима изразиле жељу, али и успоставиле сарадњу с компанијама спремним да их подрже, стипендирају и омогуће практичну наставу за ђаке у својим погонима".

"Оно (образовни профили) ће заживети свуда где је постојала спремност школа и потреба привреде", рекао је Пајић.

Наводи се да више од 69.000 ђака ове године завршава осми разред, а планом уписа предвиђено је око 74.000 места за будуће средњошколце у првом разреду.

Помоћник министра као посебну новину у понуди смерова за будуће гимназијалце, и то нарочито талентоване, који осим матуре полажу и пријемни испит, најављује увођење новог образовног програма - за ђаке с посебним способностима за рачунарство и информатику.

"То је смер за даровите ученике за рачунарство и информатику, као што су слични смерови за обдарене за метематику и физику, где се учи по посебном програму за талентовану децу, а одељење чини максимално 20 ђака", објаснио је Пајић.

Он је додао да ће нови смер за ученике с посебним способностима за рачунарство и инфроматику постојати у десет гимназија широм Србије, а биће укупно 12 одељења пошто ће у Новом Саду и Крагујевцу бити по два таква одељења.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti