Fajter

Politika

VREME IM OTKUCAVA: Podizanje optužnica protiv Tačija i Veseljija je pitanje dana!

Autor: Glas javnosti

Preostalo je još osam dana da Specijalni sud za suđenje pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova za počinjene zločine prihvati ili odbaci optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Tačno 24. oktobra navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu. Pravno, optužnica se u potpunosti potvrđuje, delimično ili u potpunosti odbacuje u šestomesečnom roku.


Prištinski list "Koha ditore" piše da postoji mogućnost da je odluka o ishodu razmatranja optužnice pretpretresnog sudije možda već i doneta, navodeći primer slučaja optuženog Saljiha Mustafe, kome je optužnica potvrđena 12. juna, odnosno tri meseca pre hapšenja i početka suđenja.

U Specijalnom sudu su preneli da pravila predviđaju brojne scenarije koji bi mogli da dovedu do toga da potvrđena optužnica bude objavljena najkasnije šest meseci nakon podnošenja na razmatranje.

Naveli su da pravilnik u članu 88 predviđa da pretpretresni sudija može da naloži privremeno neotkrivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga i da bi se izbeglo ometanje postupka.

- Potvrđena optužnica mora da bude objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom - naveli su iz Specijalnog suda.

(Glas javnosti/Kurir)



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti