Fajter

Politika

ПИЧИЋИ ПРЕКО ВЕЗЕ: Вељко Одаловић ПОТВРДИО да су у Министарству запослене СТАРЛЕТЕ, али да је СВЕ ПО ЗАКОНУ

Autor: Фајтер / Н1 / од 31.08.2017.

"Државне старлете" из Министарства спољних послова и са Дипломатске академије већ дуже време су тема појединих медија. Генерални секретар у Министарству спољних послова, Вељко Одаловић, каже да је физички изглед важан, али да он није критеријум при запошљавању у МСП и да све особе које су запошљене задовољавају законске критеријуме.

"Нема запошљавања мимо законски дозвољеног критеријума. Не кажем ја да ли је то преко везе или мимо везе", рекао је Одаловић одговарајући на питање да ли су девојке, које су спомињане у јавности, запошљене преко везе.

Упитан да ли "државне стралете" и даље раде у Министарству, он каже да раде и то квалитетно.

"Можете да их зовете како хоћете, ми смо затекли један број оних који нису радили и они више не раде у Министарству. Новине су дочекале Дачића са насловима… то је ствар која није имала и нема везе с нама. А да ли су лепе, хвала богу да су лепе, и то не сме да буде мана. Зашто би била ако је лепа старлета. Други квалитети њих опредељују, квалитети у послу, разни тестови пред разним нашим комисијама, објашњава одаловић.

Блиц је писао о Мили Опалић, наводно блиској Социјалистичкој партији Србије, која је после пет дана у МСП добила премештај у конзуларно одељење Амбасаде Србије у Стокхолму.

Одаловић објашњава да је Опалић преузета из јавног предузећа Југоимпорт СДПР. Упитан шта је тачно радила у тој државној фирми и да ли је тачно да је тамо била секретарица, генерални секретар МСП каже да те одговоре треба потражити у Југоимпорту.

"Она је сада неко ко носи посао у нашем Конзулату. Она има радно искуство, она је радила на пословима и радним задацима врло квалификовано тамо где је била. Она је испунила све услове, прошла је све тестове пред нашом комисијом и могу да вам кажем да је врло успешна. Тестови који су постављени пред њу и посао који сада ради, ради врло одговорно и квалификовано", каже гост Новог дана.

Према његовим речима, Министарство спољних послова запошљава људе преко јавних конкурса и на основу споразума о преузимању запослених из других државних органа, какав је био случај и са Милом Опалић.

Извор: Фејсбук

Медији су се интересовали и за полазнике Дипломатске академије, од којих неки стижу из јавних предузећа. Један од таквих полазника је и Одаловићев син који је у Академију дошао из Србијагаса. Управо за време Одаловића на месту генералног секретара МСП, под чијом управом се налази Дипломатска академија, дозвољено је да полазници буду и запослени у јавним предузећима.

"Полазници Дипломатске академије нису запослени у Министарству спољних послова, нити остају да раде у Министарству. То су појединци које институције шаљу на додатно образовање код нас и враћају се у те институције да знање тамо примене", каже Одаловић.

Додаје да кандидате поред државних институција могу да предлажу и јавна предузећа, односно да је шест или седма јавних предузећа исказало интерес за то.

"НИС је то први иницирао јер су имали потребу да едукују људе због карактера спољне трговине у пословању. Њима је потребно да имају људе који су оспособљени да обаве и тај део посла", рекао Одаловић.

Упитан који је и какав то "део посла", он каже да ако међународно предузеће има међународну комуникацију у политичке аспекте у свом раду, „нема разлога да њихов кандидат не буде примљен“. То је школа, то није никаква привилегија, истиче Одаловић.

"Ако погледате систематизације свих тих јавних предузећа, сви имају секторе за међународну сарадњу. Сви улазе у део онога што се ради на глобалном плану, није то више затворена авлија и затворено двориште", закључује гост Новог дана.

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti