Fajter

Politika

МИОНИЦА: Повереник за самосталност тужилаца оптужио ваљевског градоначелника да је ВРШИО ПРИТИСАК на тужитељку која је поступала у предмету ФАЛСИФИКОВАЊА БИРАЧКИХ СПИСКОВА

Autor: Фајтер / Бета.рс / 28.11.2017.

Повереник за самосталност тужилаца Горан Илић утврдио је да је градоначелник Ваљева покушао да изврши политички притисак на тужиоца Основног тужилаштва у том граду, објављено је синоћ на порталу инсајдер.нет.

Илић је од Државног већа тужилаца због тога затражио да предузме мере како би осигурао самосталност носиоца јавнотужилачке функције.

Како је наведено, градоначелник се тужиоцу у Ваљеву обраћао повишеним тоном уз низ увреда и то због одбацивања пријава које је он лично поднео.

У извештају Повереника за самосталност јавног тужилаштва наводи се да је градоначелник претио тужиоцу како ће уз помоћ народног посланика из тога града доћи до министра правде и републичког тужиоца.

"Ја сам се договорио са НН да одем лично код Министра правде и Републичког тужиоца па ћете наје..." наводи се у извештају.

Повереник је утврдио и да је градоначелник након "упозорења" тужиоца телефоном дао чак и интервју радио станици и том приликом назвао Основно јавно тужилаштво у Ваљеву неодговорним, и то искључиво у контексту кривичних пријава које је лично поднео.

На основу свега овога Повереник је донео закључак да је у том случају дошло до покушаја политичког притиска на поступајућег тужиоца.

Недавно је иначе Повереник за самосталност тужилаца утврдио први случај политичког притиска на једног јавног тужиоца у Србији од кад је Државно веће тужилаца успоставило ту функцију.

У првом случају утврђено је да је било политичких притисака на поступајућег тужиоца у Мионици.

Како је Инсајдер раније писао, на тужитељку која је поступала у предмету фалсификовања бирачких спискова, притисак су вршили припадници једне странке владајуће коалиције.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti