Fajter

Kultura

Изложба "Повратак на Месец" у Ријеци

Autor: Фајтер/Агенције од 12. 04. 2017.

У Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја Ријека данас ће бити отворена изложба "Повратак на Месец".

На изложби "Повратак на Месец" биће изложени предмети из збирке Музеја Југославије, Београд, међу којима фрагменти Месечевог тла и застава СФРЈ коју је посада Апола 17 носила на Месец и вратила на Земљу.

Аутори музеолошког концепта су Ана Панић, Катарина Живановић, Иван Манојловић, Момо Цвијовић (Музеј Југославије), Светозар Ниловић, Теа Перинчић и Ивана Шарић Жиц, док је дизајнерка поставке Вера Ружић.

Организатори изложбе су Музеј Југославије (Београд), музеј "Пеек & Поке", Поморски и повијесни музеј Хрватског приморја Ријека, Природословни музеј Ријека и Технички музеј Словеније.

Прво гостовање изложба је имала прошле године у Музеју савремене умјетности Републике Српске (МСУРС) у Бањалуци.

Посетиоци ће видети и предмете из музеја "Пеек & Поке", Поморског и повијесног музеја Хрватског приморја Ријека, Природословног музеја Ријека, Техничког музеја Словеније везаних за тему футуризма, замишљања и промишљања будућности, освајања свемира, нематеријалне баштине и музике.

Почетком седамдесетих година 20. века, након револуционарног лета на Месец америчких астронаута, у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја Ријека била је представљена путујућа изложба на којој су, између осталог, били изложени и делови свемирског модула Аполо.

Четрдесет година након тог славног догађаја "Пеек & Поке" музеј из Ријеке организовао је програм с низом радионица и гостујућих предавања.

Музеј Југославије припремио је изложбу "Повратак на Месец" која, осим што се бави одласком човека на Месец, преиспитује футуристичке идеје некада (пре четрдесетак година) и сада, што чини везу с програмима организованим у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја Ријека и музеју "Пеек & Поке".

Током трајања изложбе биће организоване и радионице за децу и одрасле, као и тематска предавања стручњака. Циљ је преиспитати сличности и разлике у доживљају и визији будућности данас и пре 40 година.

Поставка ће моћи да се погледа до 30. септембра.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti