Fajter

Kultura

ХИТАН ЗАХТЕВ: Италија поново тражи повраћај ОСАМ СЛИКА из Народног музеја у Београду, које је Србија добила као ратну репарацију

Autor: Фајтер / Н1 / од 03.11.2017.

Виши суд у Београду добио је нови "хитан захтев за међународну правну помоћ" од тужилаштва у Болоњи чији циљ да се осам слика из Народног Музеја које је Србија добила као ратну репарацију заплени и врати у Италију, пишу Новости.

Тужилаштво из Болоње је 2015. године први пут тражило заплену слика, Виши суд је тада одбацио захтев као неоснован.

Суд је у прелиминарном разматрању поставио правно питање: да ли је Херман Геринг и друге нацистичке вође били законити власници наведених уметничких дела која су предмет међународне замолнице.

Бивша Краљевина Италија била је савезник Трећег рајха до септембра 1943. године, тако да се не може сматрати да је стицање права својине на њиховој страни било насилно, нити под отвореном слилом, нити под компулзивном силом или злоупотребом поверења од немачких држављана према италијанским држављанима, као претходним власницима уметничких предмета, наводи се у образложењу Вишег суда.

Нови захтев тужилаштва из Болоње не узима у обзир овакво мишљење и наставља да тражи слике из Народног музеја, не нудећи суштински нове аргументе.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti