Fajter

Hardver

НЕК' СЕ ЗОВУ - "СРБОТИ": До 2025. РОБОТИ ће овављати већи број послова НЕГО ЉУДИ!

Autor: Фајтер / Н1 / од 17.09.2018.

Роботи ће најкасније до 2025. обављати 52 одсто постојећих послова, готово двоструко више него данас, показало је истраживање Светског економског форума (WEF).

Истраживање се базира на анкети у којој су учествовали директори кадровских служби и остали високо рангирани челници низа компанија из целог света с учешћем у глобалном БДП-у од 70 одсто.

Према њиховој процени "машине ће до 2025. године обављати више од половине постојећих задатака на радном месту док их данас обављају 29 одсто", показује WEF извештај "Будућност радних места 2018", објављено у понедељак.

Паралелно би људи могли да добију 'нове улоге', што ће од њих захтевати преквалификацију како би држали корак са "сеизмичким променама" у раду са машинама и компјутерским програмима, процењују уWEF.

Брзе промене машина и алгоритама, рачунарских процеса усмерених на решавање проблема, "могле би да креирају 133 милиона нових улога које ће заменити 75 милиона изгледно угашених у раздобљу од данас до 2022. године", предвиђају у WEF.

Аутори извештаја предвиђају да ће роботи брзо заменити људе у рачуноводству, управљању клијентима, те у индустријском, поштанском и секретарском сектору.

Паралелно би требала да порасте потражња за пословима који захтевају 'људске вештине', попут продаје, маркетинга и односа с клијентима, те електронске трговине и друштвених медија.

Велики ће изазов бити преквалификација радника, који ће бити под притиском да усвоје нове вештине, посебно на подручју "креативности, критичног мишљења и уверавања", показало је истраживање.

До 2022. године посебно ће снажна бити потреба за преквалификацијом радника у авиосаобраћају, сектору путовања и туризма, утврдили су аутори, истичући општи тренд континуираног учења и прилагођавања.

Владама пак саветују да припреме програме подршке за раднике и заједнице, угрожене 'значајним променама" у квалитету и трајности нових послова.

 

Фајтер / Н1 / од 17.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti