Fajter

Ekonomija

Трамп прави корак ка избегавању ексалације, амерички министар финансија путује у Кину на разговоре

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 26.04.2018.

Председник САД Доналд Трамп најавио је да ће амерички министар финансија Стивен Менучин ускоро отпутовати у Кину на разговоре.

На овај начин ће две глобалне економске силе размотриле трговинске несугласице.

Трамп је, на заједничкој конференцији за новинаре у Белој кући с председником Француске Емануелом Макроном, рекао у уторак да ће Менучин "за неколико дана отпутовати у Кину на преговоре о трговини", преноси агенција АП.

Додао је да су САД и Кина" врло озбиљне" и поновио своје планове о увођењу додатних тарифа на увозну кинеску робу у вредности до 100 милијарди долара

"Знатно смо повећали тарифе, и то ће се наставити ако не постигнемо трговински споразум. Мислим да имамо добре шансе да се договоримо", рекао је Трамп.

Сједињене Државе и Кина дошле су до ивице сукоба у трговинском спору који може имати најозбиљније последице од Другог свјетског рата. Обе земље су најавиле увођење царина на узајамне увозне производе у износу од по 50 милијарди долара, с тим да Трамп жели да их прошири на кинеску робу до додатних 100 милијарди долара.

Менучин је изразио оптимизам да две земље могу да избегну трговински рат. Он се прошле недеље састао са финансијским званичницима из Кине, Јапана и Европе.

Америчка агенција додаје да је као знак добре воље у актуеној ситуацији, кинески председник Си ђинпинг раније овог месеца обећао да ће шире отворити кинеско тржиште за стране компаније, што подиже наду да ће се спор са Вашингтоном решити.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti