Fajter

Ekonomija

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Званично покренут раскид уговора Гаспрома и Нафтогаса

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 06.03.2018.

Гаспром је послао званично обавештење украјинском Нафтогасу о покретању раскида уговора за снабдевање и транзит гаса пред Арбитражним судом у Стокхолму.

То је изјавио извршни директор Гаспрома Алексеј Милер.

Он је у петак рекао да је Гаспром приморан да одмах покрене тај процес, "јер је арбитража у Стокхолму, вођена двоструким стандардима, усвојила асиметричну одлуку када је реч о уговорима Гаспрома са Нафтогасом", преноси руска агенција Тас с.

"Таква одлука представља озбиљно кршење интереса страна потписница тих уговора", изјавио је Милер тада новинарима.

Своју одлуку, како је додао, судије Арбитражног суда су аргументовале драстичним погоршањем стања у украјинској економији.

"Ми смо категорички против тога да се на наш рачун решавају економски проблеми Украјине. У таквој ситуацији, валидност наставка важења уговора није економски одржива и непрофитабилна је за Гаспром", поручио је Милер.

Из Гаспрома је прошле недеље саопштено да је Нафтогасу враћена уплата за мартовске испоруке гаса и да оне неће бити ни реализоване због недоследности у анексу споразума са постојећим уговором.

Раније је Арбитражни суд у Стокхолму пресудио да ће Гаспром морати да исплати Нафтогасу 2,56 милијарди долара компензације, јер није испоручио договорене количине гаса за транзит.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti