Fajter

Ekonomija

Недимовић: Странци ће моћи да купе само два хектара пољопривредног земљишта у Србији

Autor: Фајтер/агенције од 31. 07. 2007.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да ће пољопривредно земљиште у Србији моћи да купују странци који имају пребивалиште у Србији и то само до два хектара, а да би искористили то право мораће да прођу кроз ригорозне контролне механизма државе.

Недимовић је у интервјуу за "Блиц" од понедељка рекао да закон о пољопривредном земљишту мора да буде усвојен до 1. септембра као обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) који Србија има с ЕУ.

На питање "да ли то значи да до 2027. нема продаје земљишта странцима" министар пољопривреде је одговарио: "Управо то, али и испуњавање наших бриселских обавеза".

"Оранице нећемо лако дати због националног интереса", истакао је Недимовић.

Он је појаснио да ће страници који желе да купе пољопривредно земљиште морати да имају пребивалиште у Србији најмање десет година, затим да поседују опрему за пољопривреду, али и да буду уписани у регистар активних пољопривредних газдинстава.

Одговарајући на питање шта ће бити са правним лицима, односно страним фирмама он је рекао да је Уставом дефинисано да је страним фирмама које се не евидентирају у Србији забрањена куповина земљишта.

Недмимовић је казао да "српски тајкуни нису добили земљу нити ће је добити јер су промашили тему у погледу домаћег задатка, односно конкурса".

"Они су хтели земљиште ради земљишта, а ми нисмо давали оранице за нешто што нема прерађивачки карактер", навео је Недимовић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti