Fajter

Ekonomija

Кркобабић: Постојећим пољопривредним задругама 100.000 евра, новим 50.000 евра

Autor: Фајтер/Агенције од 02. 06. 2017.

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је данас у Пироту да ће Влада Србије уложити у развој постојећих задруга до 100.000 евра, а за оснивање нових задруга до 50.000 евра.

"Средства су намењена за унапређење финалних фаза прераде, за куповину основних средстава попут вишегодишњих засада и основних стада", рекао је Кркобабић на састанку са задругарима у просторијама Пиротског управног округа.

Кркобабић је рекао да новац који ће задруге добити неће моћи да буде коришћен за покриће губитака и "силне дубиозе" које постоје у појединим задругама.

Он је казао да ће Влада Србије у сарадњи с Националном службом за запошљавање омогућити запошљавање у задругама најмање по једног младог стручњака.

"Плату тих младих агронома или инжењера пољопривреде финансираће Влада Србије, они неће бити на терету задруга", изјавио је Кркобабић.
Према његовим речима, о додели средстава задругама одлучиваће посебне комисије, али у њима први пут доминантну улогу неће имати људи из министарстава.

"У комисијама ће се налазити представници надлежних министарстава, Задружног савеза Србије и Задружног савеза Војводине, Одбора за село Српске академије наука и уметности, и пољопривредних факултета", рекао је Кркобабић.

Кркобабић је рекао да ће до краја године на подручју Пиротског управног округа бити основана најмање једна нова задруга и ревитализована једна постојећа.

"Желимо да повежемо мале пољопривредне произвођаче, који овде на југу Србије имају до три хектара земљишта и да од њих направимо значајне робне произвођаче. То су тенденције у свим европским земљама", рекао је Кркобабић.

Он је казао да у Србији постоји 1.500 задруга, а 1.100 њих је ове године поднело биланс. Кркобабић је казао да стање у задругама тренутно није сјајно, али да међу њима има оних које постижу изванредне резултате.

Састанку у Пиротском управном присуствовала је и председница Пиротског управног одбора Драгана Тончић и председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti