Fajter

Društvo

TAJNA DREVNOG SRPSKOG SELA: U ovom mestu rađaju se samo RIĐA DECA, i nose NEOBIČNA IMENA!

Autor: Glas javnosti

U selu Štava, nadomak Kuršumlije, iznad kojeg se uzdiže Pančićev vrh i dalje žive preci Saksonaca, koje je kralj Milutin doveo u 13. veku. U ovom drevnom selu sa bogatom istorijom danas živi stotinak meštana.

Većina njih se bavi poljoprivredom, a svima je zajedničko to što su za naše podneblje “čudne, riđe puti” i sa “čudnim imenima”.

Poznati turistički vodič iz ovog kraja, Miroslav Jović, objasnio je da iako se u ovom selu retko čuje plač, i u 21. veku u Štavi se rađaju riđa deca, pa je svima jasno da klica germanskog plemena u blizini administrativnog prelaza sa KiM još nije uništena.

– Saksonce je u Štavu doveo kralj Milutin, a oni su u to vreme važili za najveštije rudare. Štavski rudnici su u srednjem veku bili poznati po bogatstvu olova, zlata, srebra i cinka, a potomci drevnih Saksonca, koji su tada vadili rudu, prema predanju i danas žive ovde – objasnio je Jović za medije.

 

Kraj očuvane crkve iz 12. veka, koja se nalazi na samom ulazu u selo, on je objasnio da je u Štavi zaista vreme stalo.

– Za razliku od ostalih kuršumlijskih sela, ovde meštani nose imena koja nisu tipična za naš kraj. Devojčicama se daje ime Valina, a dečacima Dmitar, što govori da meštani sela nisu zaboravili svoje pretke – kaže Jović, dok se pred njim ukazuje biser Štave, Crkva Svetog velikomučenika Mine.

Crkva od koje zastaje dah uzdiže se nad živopisnim krajolikom i vekovima prkosi zubu vremena, a kako Jović objašnjava, upravo ova svetinja jedina je u Srbiji koja ima kameni krov.

– Na ploči iznad ulaza u crkvu stoji natpis da je sagrađena i živopisana za vreme pećkog patrijarha Pajsija i gračaničkog mitropolita Silvestera, koji su delovali u 17. veku. Ovaj podatak ukazuje da je do 17. veka prvobitna crkva po svoj prilici rušena do temelja.

U  porti živopisne crkve pronađeno oko četrdesetak sarkofaga i mermernih spomenika iz Milutinovog vremena.

 

Na pitanje novinara da li bi želeli da se ,,slikaju” za novine, kratko su poručili: Neka, hvala! Mi ne damo da nam niko kvari mir koji postoji još samo u našoj Štavi! Drago nam je da ste došli, da osetite ono ,,neopisivo” zbog čega mi vekovima ne napuštamo naše selo.

Selo Štava je, osim po riđokosim stanovnicima,  nadaleko čuveno i  po skrivenom blagu kralja Milutina, zbog čega baš u ovo mesto i okolinu dolaze mnogobrojni ,,lovci na blago", koji se nadaju da će se dočepati bogatstva.

Glavni pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje su upravo legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici.

Retko ko od meštana sela  Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, ali kako su  prokomentarisali, sigurni su da je ono ,,tu negde”.

(Glas javnosti) SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti