Fajter

Društvo

KAKO JE OSLOBOĐEN BEOGRAD. Porušen i uništen, DIGAO SE KAO FENIKS IZ PEPELA (VIDEO)

Autor: Glas javnosti

Pre tačno 76 godina, posle 1287 dana, oslobođen je Beograd, 20. oktobra 1944. godine.

Operacija je trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine. Okupator je sateran do linije odakle artiljerijom nije mogao da tuče jugoslovensku prestonicu.

Najvažnija akcija je započela 11. oktobra i trajala je do 20. oktobra kada je Beograd oslobođen udruženim snagama jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, kojima je komandovao Peko Dapčević i Crvene armije, pod komandom Vladimira Ivanoviča Ždanova.

KON SE OBRATIO i sa jednom informacijom ostavio u šoku sve navijače Crvene zvezde

NOVA 'BOMBA' NEJMARA: Brazilac šutnuo Hrvaticu, pa krenuo u akciju osvajanja ATRAKTIVNE MELODI (FOTO)

I posle OTKAZA Ivić pokazao svoju 'VELIČINU': Srpski as poslao OPROŠTAJNU PORUKU i zapušio usta bahatom milioneru koji ga je OTPUSTIO

 Beograd je, uz  Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska - NOVJ.

U  borbi za oslobođenje Beograda poginula su 2.953 pripadnika NOVJ  i 976 pripadnika Crvene armije.

Glavni grad  je oslobođenje dočekao u ruševinama. Za nepune četiri godine dva puta je bombardovan.  Prvi put  6. aprila 1941. godine, čime je počeo nenajavljeni rat u Kraljevini Jugoslaviji, a onda 1944. bombardovanje  savezničkih snag,  kada je vazdušnim napadima  u aprilu, maju, junu, julu i poslednji put u septembru napadana nemačka infrastruktura, ali je stradao i veliki broj civila i civilnih objekata.

Za vreme okupacije prestonice  fašističke vlasti su  formirale dva logora, 5. jula 1941. godine na Banjici, kroz koji je prošlo oko 250.000 ljudi, a ubijeno preko 30.000. Oktobra iste godine na levoj obali Save, na nekadašnjem Sajmištu,  napravljen je logor u kome su bili zatočeni Jevreji, a kasnije i antifašisti, kroz koji je prošlo oko 200.000 ljudi, od čega je ubijeno preko 40.000.

(Glas javnosti) 

 SKINI APLIKACIJU


Komentari

Howdy! I just would like to give an enormous thumbs up for the nice info you have got here on this post. I shall be coming back to your weblog for more soon.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti