Fajter

Bosna i Hercegovina

БАЊАЛУКА: И Република Српска се придружила тужби против НАТО алијансе, због бомбардовања осиромашеним уранијом

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 18.12.2017.

РС придружиће се тужби против чланица НАТО због изазивања хуманитарне и еколошке катастрофе током и после бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом.

То пише бањалучки "Глас Српске", наводећи да тужбу из истих разлога припрема Србија.

Тужба ће бити базирана на шест правоснажних пресуда италијанских судова који су утврдили постојање везе између оболијевања од канцера и боравка италијанских војника у БиХ и на Косову и Метохији, које су чланице НАТО-а гађале осиромашеним уранијумом.

У Академији наука и уметности Републике Српске (АНУРС) рекли су да ће се Српска придружити тужби и правним путем тражити накнаду нанесене штете.

"До сада је негирано штетно деловање осиромашеног уранијума, а сада постоје докази за супротно и јак основ за покретање тужбе. Имамо доста доказа и података о узроцима који су довели до повећаног оболевања људи и стоке", рекли су у Академији.

Из АНУРС се наводи да се после бомбардовања нагло повећао број обољелих од малигних болести на неколико локација у Српској.

У Републичкој управи цивилне заштите кажу да су становници Братунца који су избегли из сарајевског насеља Хаџићи, где је бомбама са осиромашеним уранијумом гађан Техничко-ремонтни завод, масовно поумирали од канцера.

"О томе доказе поседују и домаће институције, али и стручњаци УН. Само то је довољно за тужбу", рекли су у Републичкој управи Цивилне заштите.

У Српској краљевској академији рекли су да се Адвокатском тиму Академије до сада јавило више од хиљаду грађана који су оболели и породице преминулих од канцера, те да је у плану формирање међународне комисије адвоката из земаља западне Европе, Русије, Кине и Италије, који ће учествовати у писању тужбе.

"Пала је њихова прича да уранијум није штетан. Они не поричу да су нас бомбардовали, него поричу да је уранијум штетан по здравље. Сада имамо материјални доказ да то није тачно", истичу у Српској краљевској академији.

Чланице НАТО-а бомбардовале су Републику Српску од 30. августа до 14. септембра 1995. године, а Србију од 24. марта до 9. јуна 1999. године.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti