Fajter

Rijaliti šou

МАЈМУНЧИНА: Друштво за заштиту животиња ЗАХТЕВА од Митровића да ХИТНО ПУСТИ мајмуна из Ријалитија! Да, ово је вест у СРБИЈИ....

Autor: Фајтер / Курир.рс / од 08.09.2017.

Док се многим гледаоцима идеја са бебом мајмуна у ријалитију "Задруга" можда и допала, огласили су се и ону који су стали у заштиту ових животиња.

Из организације за заштиту животиња траже хитно ослобађање животиња из кавеза и читавог објекта у којем се снима "Задруга". Преносимо вам њихово обавештење:

"Организације Феникс, Нада за животиње – Риска и Линк плус упутиле су захтев одговорном уреднику Телевизије Пинк Жељку Митровићу да одмах ослободи животиње које су смештене у објекту у којем се снима програм „Задруга“.

У атмосфери великог филмског студија није могуће обезбедити животињама добробит, као ни услове прописане законом. Посебно указујемо да су мајмуни високосоцијалне животиње, да је њима у том окружењу најтеже обезбедити добробит и да је стога њихова патња највећа. Особености дивљих и егзотичних животиња налажу да њихово држање у својству дивљих животиња у заточеништву или у својству кућних љубимаца буде уређено посебним одредбама закона. Дивље и егзотичне животиње не смеју се држати без посебне дозволе! Заштита дивљих и егзотичних животиња предмет је преговора о приступању Републике Србије Европској унији у поглављу 27.

С обзиром да су медији објавили вест да је за потребе снимања новог програма заточено најмање три мајмуна и око 70 других егзотичних и домаћих животиња, очекивали смо да надлежне инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства заштите животне средине хитно реагују, прекину програм и одузму животиње, али како до реакције надлежних државних органа није дошло, принуђени смо да поднесемо пријаву и укажемо на бројне прекршаје из Закона о добробити животиња, Закона о ветеринарству и Правилника о условима држања, начина обележавање и евидентирања дивљих животиња у заточеништву.

             

Наглашавамо да непостојање реакције надлежних инспекција указује на проблем непостојања механизама за спровођење прописа Републике Србије у области ветеринарства, заштите и добробити животиња. У борби против насиља, животиње не смеју да буду заборављене жртве и стога су организације захтевале од инспекција и продукције „Задруге“ да снимање програма буде настављено само са људским учесницима, као и да животиње буду враћене на газдинства и у домове где су досад живеле. Такав потез у значајној мери би допринео да јавност добије информацију да су у нашој земљи животиње заштићене законом, али да је неопходна и едукација о хуманом и законитом поступању са животињама.

Најмање три јединке мајмуна, као и око 70 јединки других врста животиња држе се у објекту у којем се снима и јавно приказује програм “Задруга” у продукцији Телевизије Пинк, односно животиње се јавно приказују и држе без дозволе. У чланку под називом „Ово је чекао читав регион: Жељко Митровић увео бебу у задругу (видео)“ јавно је приказано мајмунче старо осам месеци за које се наводи да се зове Мики, и то на начин да га је Жељко Митровић увео у објекат у којем се снима и уживо преноси програм „Задруга“, при чему је код животиње изазван стрес и страх јер је животиња била изложена буци, јаком вештачком осветљењу, сусретима са већим бројем људи, док је Жељко Митровић током читавог трајања јавног приказивања захтевао од уплашене животиње да се помера на одређени начин и по одређеној површини, па чак и да уједе водитеља Огњена Амиџића.

Митровић је мајмуна затворио у мали кавез у соби у којој спава већи број учесника програма. У једној сцени приказан је други мали кавез у којем су заточене друге две јединке мајмуна, а за које је Митровић изјавио да су родитељи мајмунчета Микија и да је женка гравидна. Према нашим сазнањима, у објекту се налазе и друге егзотичне (папагаји) и домаће животиње које се држе супротно одредбама закона. У атмосфери у којој доминира насиље, неопходно је да се животиње хитно изместе из објекта у којем се снима програм који су од самог почетка обележиле свађе и туче учесника.", напомиње се у саопштењу.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti