Fajter

Kultura

САД ЋЕ ОН ДА НАМ ОБЈАСНИ (наравно): Градоначелник је ПЕРФЕКТНО ОБРАЧУНАО јавни дуг Београда, али новинари обмањују јавност (ВИДЕО)

Autor: Фајтер / Инсајдер.нет / од 11.12.2017.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је рачуница градоначелника Београда Синише Малог о дугу града Београда прецизнија од рачунице Фискалног савета јер укључује и "скривени" дуг, односно дугове јавних комуналних предузећа у граду.

Он је тако негирао оцену Фискалног савета, Владиног тела које је дужно да даје оцену фискалне политике и стабилности финансија државе, да би дуг државе Србије био 100 одсто бруто друштвеног производа када би се примењивала методологија Синише Малог.

Градоначелник Синиша Мали упорно тврди да је претходна градска власт оставила дуг од 1,18 милијарди, иако ниједна државна, па ни међународна институција не користи формулу обрачуна дуга као он. Рачуницу градоначелника Београда прво је негирао Фискални савет, који је саопштио да је дуг Београда чак три пута мањи и износи око 400 милиона евра.

Док Мали тврди да је, према његовој рачуници, дуг града смањен за 570 милиона од када је он преузео функцију, према рачуници Фискалног савета дуг је смањен за највише сто милиона евра - што је око пет пута мање.

Ову рачуницу Фискалног савета је недавно потврдио и министар финансија Душан Вујовић, али се градоначелник и након тога држао своје рачунице.

На питање новинара Инсајдера, колики би био дуг целе државе када би се применила методологија Синише Малог, председник Александар Вучић истовремено је поново подржао рачуницу градоначелника, и за разлику од Фискалног савета, тврди да би дуг државе по формули Синише Малог био чак и мањи него што је данас, а не већи, односно 100 одсто како то тврди Фискални савет.

"Градоначелник Београда перфектно рачуна дуг зато што је он говорио о свим обавезама доспелим и недоспелим. Али да бисте ви разумели, да не бисте обмањивали јавност о томе, дакле, чак дуг који рачуна и Фискални савет, он вам рачуна само оно што је ишло преко градске куће директно, без јавних предузећа, где су скривени дугови. То би било као кад бих ја рекао није важно што ми Железари плаћамо у Смедереву 12 милиона евра месечно, као што смо то чинили раније, па сад крварење Ана (Брнабић, председница Владе) више нема и знам колико је захвална што тога нема. Дакле, и она ви кажете не, ми у ствари немамо тих 12 милиона евра. Е тако се Ђилас (Драган, бивши градоначелник Београда) и сви праве блесави да то није крварење", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је и министар финансија Душан Вујовић методологију Фискалног савета, а не градоначелника Београда, оценио као једину исправну, Вучић је допунио изјаву министра финансија.

"Он је рекао постоји оно што су међународни инструменти за рачунање, при чему би вам сам министар финансија додао - то што су вам ту биле доспеле обавезе за две године би вам се виделе кроз јавни дуг градских кућа. Дакле, ово је врло прецизно, за свако јавно предузеће добићете колике су обавезе биле, а колике нису", рекао је Вучић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti