Fajter

Crna Gora

Амфилохије: Мило се понаша као краљ

Autor: Фајтер/Агенције од 27. 04. 2017.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да Црква нема никакве везе са протестима које је за сутра на Цетињу најавио део опозиције.

Протести су најављени у време одржавања посебне седнице парламента на којој ће бити потврђено прикључење Црне Горе НАТО савезу. Митрополит је рекао да ће сутра у Цетињском манастиру служити упокојену литургију и помен за жртве НАТО бомбардовања.

У интервјуу подгоричком Дану, митрополит Амфилохије позвао је политичаре да, како је рекао, пре доношења одлуке о прикључењу Црне Горе НАТО пакту приупитају Светог Петра Цетињског да ли такву одлуку подржавају сви грађани државе.

Митрополит је рекао да бивши премијер и лидер најутицајније ДПС Мило Ђукановић очигледно има харизму као полтичар, али с друге стране "појма нема о цркви".

Одговарајући на поруке Ђукановића да ће Митрополија Црногорско-приморска (МЦП) добити своју нишу, митрополит је оценио да председник ДПС не зна шта говори.

Амфилохије је казао да се бивши премијер понаша као краљ, те да Црногорци нису заборавили да је Ђукановић наопако наложио бадњаке.
Између осталог, њега називају и Мило краљ. И заиста, очигледно се он и понаша тако, као краљ. Да ли му је својствен онај апсолутизам краља Николе првог Петровића, то није моје да судим. Међутим, постоји једна суштинска разлика између нашег црногорског краља и краља Николе. Краљ Никола је био крштен човек, човек цркве и у његово време Митрополија црногорско приморска је била државна вера", навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит је обелоданио да Ђукановић није знао да се понаша када је био код Ћивота Светог Петра, те да је налагао бадњаке наопако али му то, како тврди, не замера с обзиром на то да му је школа била кумровачко-брозовачка.

" Ја све људе доживљам као пријатеља, па и Ђукановића. Но и поред тога, његово схватање је другачије од мог, као и одговорност. Његова је одговорност привремена и за Црну Гору и народ. Ја одговорам пред Светим Петром Цетињским, а он одговара пред шефовима НАТО пакта. И ту је велика разлика између нас , рекао је он.

Митрополит црногорско-приморски тврди да је бивши премијер, искористио Цркву да би утврдио власт и да би остварио своје политичке циљеве, а њега је оптужио да је политичар у мантији.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti